1 pontért:
Illatok bűvöletében élünk, ha akarjuk, ha nem, hiszen az érzelmeinket nagymértékben befolyásolják.
Gondolj csak a nagyi sütijére vagy éppen a dohos szekrényszagra… A pinceszag is lehet vonzó és taszító, attól függően, hogy milyen emlékeket ébreszt bennetek. Biztosan emlékszel az uszoda illatára, a tengerére…
A 13. állomás jelképe az ámbráscet. Mi is az ámbra?
Az ámbráscetek bélfalán lévő szürke, néha feketés, viaszos állagú, illatos ámbra évszázadok óta a parfümgyártás alapanyaga, mivel megakadályozza az illatok felbomlását. Amikor a bálna kiöklendezi az ámbrát, az reakcióba lép a sós tengervízzel, megszilárdul és lerakódik a partokon. Moby Dick című klasszikus művében Herman Melville aprólékosan leírja, hogyan gyűjtik be az ámbrát az óceán partjain. Mivel igen ritka, az illatszeripar nagyrészt szintetikusan állítja elő. Egyes nagyon drága illatok gyártásához azonban még használnak természetes ámbrát, amelynek kilónkénti ára 60-80 ezer euró (24-32 millió forint) között mozog.

Amikor intenzív élményeket élünk át, az illatok segítenek minket kötődni vagy menekülni…
Évekkel később is beugorhat egy illatról egy emlék, egy érzéshalmaz…
Beszélgessetek arról, hogy milyen illatemlékeitek vannak a gyermekkorotokból, a kamaszkorotokból, mostanában…! Milyen képeket hívnak elő bennetek, milyen érzéseket ébresztenek ezek az illatok?

+ 1 pontért látogassatok el a Bozsó Gyűjteménybe és keressetek legalább 3 illatokhoz és 3 vízhez köthető tárgyat kint és/vagy bent. Nyomozzátok ki a történetét! Mikor készülhetett, kik használták?